Denver Gelişim Tarama Envanteri Tarihçesi
Denver II , 0-6 yaş arası çocukların gelişimini değerlendirmek için kullanılan bir tarama testidir. 1980 yılında Türk çocuklarına Prof Dr. Kalbiye Yalaz ve Prof Dr. Shirley Epir tarafından uygulanarak kullanıma geçmiştir. 1990 yılında Frankberg ve Dodds tarafından revize edilmiş özellikle dil ve farklı puanlama sistemleri alanlarında yeni unsurlarla daha da geliştirilmiş ve Denver || olarak yayınlanmıştır.
Denver II, 1996 yılında Yalaz ve Anlar’ın Ankara standardizasyon ve eğitim programları ile ülke genelinde kullanıma geçmiştir.
Denver Testi Nedir?
Denver testi, küçük çocuklarda gelişimsel sorunları belirlemek adına geliştirilmiş bir değerlendirme çalışmasıdır. Bu testin amacı, çocuğun yaşına uygun becerilerini değerlendirmektir. Gelişim durumunu belirlemek ve çocuk gelişimini izlemek için kullanılan Denver testi, 116 madde ve 4 alt bölümden oluşan, 0-6 yaş arası çocuklara yönelik bir gelişim testidir.
Denver Testi Nasıl Uygulanır?
Çocuğun tıbbi geçmişi anne ve babadan alınarak uygulamaya geçilir. Test formunda anneye sorulması gereken maddeler ve çocuğun yapması gereken maddeler çocuğa sorulur. Test yaklaşık olarak 10-15 dakika arası sürer.
Denver testi üç temel alanda önemlidir. Bunlar;
- Görünüşte sağlıklı olan çocuklarda oluşabilecek sorunlarını saptamak
- Gelişimsel olarak gecikmiş fonksiyonların tespiti
- Riskli bebekleri (doğum öncesi sorunlar, ağırlığı az olan veya erken doğmuş, çoğul gebelikler, ailede gelişimsel sorunu olanlar, vb.) izlemede kullanılması
Testin kullanıldığı durumlar ise;
- Çocuğun yaşına uygun zihinsel, fiziksel veya duygusal gelişimi konusunda endişe duyulması
- Konuşmada gecikme
- Algılamada güçlük
- Davranış bozuklukları
- Dikkat eksikliği
- Yaşına uygun becerileri gerçekleştirmede zorluk
- Yürümede gecikme
- Öğrenme güçlüğü
- Söyleneni yapmakta, komutları algılama veya uygulamada zorluk
- Yaşıtları arası uyumda zorluk
- Özgüven eksikliği
Denver || testi, sahada üç alanda kullanılmaktadır:
- Klinik Değerlendirme: Herhangi bir belirtisi olmayan sağlıklı çocuklar veya bazı belirtilerde kuşkulanılan çocuklarda tarama testi olarak kullanılır. Test çocuğa uyguladıktan sonra 6 ay sonra tekrar uygulanabilir ancak bu süreden önce test tekrarlanmamalıdır.
- Özel Eğitim: Gelişimsel olarak geride olan ve özel eğitime başlatılan çocuklar için temel değerlendirme çalışması olarak kullanılır ve çocuğun gelişimini desteklemek için çalışma uygun aralıklarla tekrarlanır.
- Okul Öncesi Kurumlar: Okul öncesi eğitime başlayan çocukların gelişim ve beceri seviyesini belirlemek ve olası durumlarda doktorları, hastaneleri bilgilendirmek için uygulanır. Okul öncesi çocuklarda aileleri bilgilendirmek ve gelişim aşamalarını takip etmek için kullanılabilir.