Bilişsel Davranışçı Terapi Nedir?
Bilişsel davranışçı terapi( BDT), insanların davranışlarını ve duygularını olumsuz etkileyen yıkıcı veya yıkıcı düşünce kalıplarını tanımayı ve değiştirmeyi öğrenmelerine yardımcı olan bir psikoterapi türüdür.
Bilişsel davranışçı terapi, duygusal zorluklara, depresyona ve kaygıya neden olan ve şiddetlendiren otomatik olumsuz düşünceleri değiştirmeye odaklanır. Kendiliğinden oluşan bu olumsuz düşünceler ruh halimizi de olumsuz etkilemektedir.
Bilişsel davranışçı terapi aracılığıyla, kusurlu fikirler belirlenir, sorgulanır ve daha nesnel, gerçekçi fikirlerle değiştirilir.
Bilişsel Davranışçı Terapi Türleri
Bilişsel davranışçı terapi, düşüncelerimiz, duygularımız ve davranışlarımızla ilgilenen çeşitli teknikler ve yaklaşımlar içerir. Belirli tedavi yaklaşımları ise şunları içerir;
- Bilişsel terapi: Hatalı veya çarpık düşünce kalıplarını, duygusal tepkileri ve davranışları belirlemeye ve değiştirmeye odaklanır.
- Diyalektik davranış terapisi: Yıkıcı veya rahatsız edici düşünce ve davranışları ele alır ve duygusal düzenleme, farkındalık gibi terapötik stratejileri içerir.
- Multimodal terapi
- Rasyonel duygusal davranış terapisi
Bilişsel davranışçı terapinin her türü farklı bir yaklaşım benimser ancak hepsi psikolojik sıkıntıya katkıda bulunan altta yatan düşünce kalıplarını ele almak için çalışır.
Bilişsel Davranışçı Terapi Hangi Konularda Yardımcı Olabilir?
Bilişsel davranışçı terapi, bireylerin mevcut düşünce ve inançlara odaklanmasına yardımcı olmak için kısa süreli bir tedavi olarak kullanılabilir.
Bilişsel davranışçı terapi aşağıdakilerde dahil olmal üzere çeşitli koşulları tedavi etmek için kullanılır:
- Bağımlılık
- Öfke sorunları
- Kaygı
- Bipolar bozukluk
- Depresyon
- Yeme bozuklukları
- Panik atak
- Kişilik bozuklukları
- Fobiler
Bilişsel Davranışçı Terapinin Faydaları
Bilişsel davranışçı terapinin altında yatan kavram, düşünce ve duyguların davranışta temel bir rol oynamasıdır. Örneğin; uçak kazaları, pist kazaları ve diğer uçak felaketlerini düşünerek çok fazla zaman harcayan kişiler uçak yolculuğundan kaçınabilirler.
Bilişsel davranışçı terapinin amacı, insanlara çevrelerindeki dünyanın tüm yönlerini kontrol edemeseler de, etraflarındaki şeyleri nasıl yorumladıklarını ve onlarla nasıl etkileşim kurduklarını kontrol edebileceklerini öğretmektir.
Bilişsel davranışçı terapinin faydaları ise şunlardır;
- Duygularınızı ve ruh halinizi azaltan olumsuz ve genellikle gerçekçi olmayan düşünceleri fark ederek daha sağlıklı düşünce kalıpları geliştirmenize yardımcı olur.
- Genellikle 5-20 seans arası iyileşme görüldüğü için kısa süreli etkili bir tedavi seçeneğidir.
- Çeşitli uyumsuz davranışlara karşı etkilidir.
- Genellikle diğer tedavi şekillerinden daha ekonomiktir.
- Psikotrop ilaçlara ihtiyacı olmayan kişiler tarafından da kullanılabilir.
- Bilişsel davranışçı terapinin en büyük faydalarından biri, danışanların hem şimdi hem de gelecekte onlara yardımcı olacak başa çıkma becerileri geliştirmesine yardımcı olmasıdır.